Adventure-racingterug naar navigatie menu

Avontuurlijk op alle niveaus

Het klinkt avontuurlijk, en dat is het ook. Tijdens een adventure-race leg je wisselend hardlopend, op de mountainbike of kickbike, in de kano, kajak of op een andere manier een parcours af in de natuur. Je krijgt een route op de kaart mee. Tussendoor voer je extra sportopdrachten uit. Je kunt dan denken aan (touw)klimmen, boogschieten, etc. Adventure-racing is een relatief kleine sport met een gestaag groeiend aantal beoefenaars. Als je er al eens iets over gehoord hebt, is het vaak van zeer extreme uitdagingen. Maar er zijn ook kortere adventure-races vanaf bijvoorbeeld een halve dag. Dat is het leuke van adventure racen, je kan op elk niveau meedoen en je eigen doel zetten: finishen, een snelle tijd zetten, of gewoon buiten spelen en genieten!

Waarom adventure-racing?
Je bent buiten, je geniet van de natuur, het is heel afwisselend en zeer geschikt om samen te doen. Dat laatste heeft als voordeel dat je elkaar kunt helpen en oppeppen als het nodig is. Verder vul je de race in zoals jij dat wilt. Ga je voor de winst? Dan loop je alle controlepunten van het parcours af. Maar als het je meer gaat om de persoonlijke prestatie, dan mag je ook een of meerdere punten laten liggen.

Hoe begin je met adventure-racing?

Probeer het gewoon!
Spring erin en geef je op voor een adventure-racetraining of een korte race. Ervaar het en verbaas jezelf! Het is toch wel een kwestie van gewoon durven. Veel mensen zien op tegen de vele verschillende sporten die worden beoefend. Vrijwel elke, ooit ook begonnen, adventure-racer kan je vertellen dat het doen van een race gemakkelijker te bereiken is dan je denkt, en dat de afwisseling juist de charme is!

Zorg voor een goede basisconditie
Hardlopen als high-impactsport is een goed uitgangspunt om conditie op te bouwen. Als je een andere buitensport beoefent, is het aan te bevelen ook op hardlopen te gaan trainen.

Zoek een teamgenoot met ervaring
In de praktijk werkt het regelmatig zo dat een enthousiast adventureracer een nieuweling vraagt ook eens mee te doen. Het is in ieder geval handig een teamgenoot te zoeken die al enige ervaring heeft. Hij of zij kan je goede tips geven en je erdoor helpen als het wat lastiger wordt. Als je niemand kent kun je op sites als Activetogether een oproep plaatsen. OER-sport kan je trouwens ook helpen met een vinden van een teamgenoot of je tips geven.

Richt je eerst op persoonlijke prestaties
Kijk in het begin vooral naar je persoonlijke prestaties. Zorg voor een goede trainingsopbouw vooraf. Luister naar je lijf en begin niet té fanatiek. Durf ook gewoon wat te laten schieten als je het nog niet aankan. Richt je in het begin niet te veel op de competitie. Dat komt later vanzelf. Of niet, als je daar geen zin in hebt.

Geniet!
Vergeet niet te genieten van wat je doet en van je omgeving. En daarna heerlijk nagenieten van je prestaties en het buiten zijn. Wij horen vaak dat door de afwisseling van disciplines en het bedenken van een routestrategie de tijd al sportend enorm snel gaat.

Eventueel training onder begeleiding
Als je weinig ervaring hebt, kan het verstandig en prettig zijn eerst een training onder deskundige begeleiding te volgen. OER-sport organiseert regelmatig trainingen waarin verschillende onderdelen van een adventure-race aan de orde komen

Lees het interview met adventure-racer Martine Hofstede
Martine vertelt hoe zij ooit begon en wat er allemaal komt kijken bij adventure-racen. 

Reageren?

Bootcampterug naar navigatie menu

Hoe is een Bootcamp training opgebouwd?

Warming up
Uiteraard begin je met een warming-up van ongeveer 20 minuten. Deze is elke les weer anders, zodat het afwisselend blijft. Vaak krijg je in de warming-up ook uitleg over de techniek van het (hard)lopen.

Intensieve intervaltraining
Na de warming-up krijg je een Pittige training, Hierbij maak je onder leiding van de trainer gebruik van alle natuurlijke elementen. Het hoofdonderdeel is hier het hardlopen. Ook doe je veel estafettes. Verder ligt het accent op spierversterkende oefeningen; jumping jacks, burpees, opdrukken, dippen, buikspieroefeningen enz. Je wisselt individuele oefeningen en oefeningen in tweetallen met elkaar af.

Cooling down
De training wordt afgesloten met een cooling down.

Veel gestelde vragen

Wat is Bootcamp?
Bootcamp is een buitentraining voor mannen en vrouwen. Het accent ligt op afvallen en op het vergroten van kracht, snelheid, uithoudingsvermogen en behendigheid.

Buiten trainen op je eigen niveau
Je traint buiten! Het programma is geschikt voor alle fitnessniveaus en uitdagend voor iedereen. Beginners en gevorderden trainen naast elkaar op hun eigen niveau.

Combinatie van cardio- en krachttraining
Bij een bootcamptraining wisselen cardio- en krachtelementen elkaar in hoog tempo af. Dit is een van de meest effectieve trainingstechnieken om af te vallen, je stressbeheersing te verbeteren, je kracht te laten toenemen en je uithoudingsvermogen te verbeteren. Je gaat je beter voelen en dat is ook goed voor je zelfvertrouwen.

Persoonlijke aandacht en groepsmotivatie
Omdat je in een relatief kleine groep traint, profiteer je van de voordelen van een personal training én van de motivatie en stimulans van een groep. Er is altijd voldoende ruimte voor persoonlijke aandacht en instructies. De trainer gebruik alleen positieve stimulans!

Doorbreek de sportschoolroutine
Met bootcamp doorbreek je de sportschoolroutine. Je bent lekker buiten en doet veel verschillende fitnessoefeningen inclusief cardiotraining, circuittraining, balans- en stabiliteitoefeningen, krachttraining, snelheidstraining met intervallen, groepsoefeningen, fitness games, etc.

Professionale trainers met bootcamp-passie
De OER-sport-trainers zijn enthousiaste buitensporters, vrijwel altijd met daarnaast een beroep dat met sport en beweging te maken heeft. Ook hebben ze allemaal een sportopleiding zoals de sportacademie/sportdocentopleiding (CALO) of CIOS. Ze delen hun gezamenlijke passie voor de bootcamptraining en werken volgens dezelfde trainingsaanpak. Die aanpak is gebaseerd op de verschillende opleidingen en hun brede ervaring in fitness, survivalrun en bootcamp.

Dogsurvivalterug naar navigatie menu

Dogsurvival training

Dogsurvival wordt steeds populairder in Nederland en hierdoor wordt ook de behoefte aan training voorafgaand aan deze evenementen groter.

 

Dogsurvival Achterhoek biedt in samenwerking met Oer-Sport laagdrempelige buitentrainingen aan voor honden en hun baasjes. De trainingsonderdelen zijn specifiek uitgedacht om je zo goed mogelijk voor te bereiden op een dogsurvival zodat je fris en vol vertrouwen aan de start kunt verschijnen.

 

De trainingen zijn laagdrempelig ingestoken dus zowel starters als gevorderden zijn van harte welkom.

Alle hondenrassen zijn welkom op de training maar de deelnemende honden moeten minimaal 1 jaar zijn. Om te zorgen dat de training zo goed mogelijk overeenkomt met de werkelijkheid van een dogsurvival, zijn de honden tijdens de hele training aangelijnd. 

 

Tijdens de training kun je bijvoorbeeld de onderstaande onderdelen verwachten:

 • Warming-up

 • Hardlopen

 • Fitness oefeningen

 • Oefeningen met obstakels

 • Krachttraining

 • Training van uithoudingsvermogen

 • Cooling-down

 

Om voldoende afwisseling in het programma te realiseren, nemen we echter ook regelmatig nieuwe onderdelen op en wisselen we ook nog eens af en toe van locatie.

 

We houden het gemoedelijk en kleinschalig, maar zorgen wel dat iedereen lekker kan genieten van het buiten zijn en sporten met hun hond!

 

Nieuwsgierig geworden? Neem contact op en doe een training mee!

Fit op Wintersportterug naar navigatie menu

Fit op wintersport: samen met OER-Sport.nl

Fit op wintersport? Lees hier wat je allemaal kunt doen om goed voorbereid op je bestemming aan te komen.

Waarom voorbereiden?

Door je goed voor te bereiden op wintersport verklein je de kans op vervelende blessures. Naast dat het veiliger is voor jou en anderen beleef je ook veel meer plezier aan je wintersport als je fit van start gaat. Het is veel makkelijker voor een sporter om zware klappen op te vangen. Natuurlijk gaan een aantal oefeningen er niet direct voor zorgen dat je gelijk met gemak de rode of zwarte pist afknalt, maar een aantal weken trainen kunnen je wintersport een stuk aangenamer maken. Als je nog nooit op ski’s of een snowboard hebt gestaan, raad ik aan om eerst een lesje te volgen bij een indoorbaan.

Begin op tijd!

Ga niet de laatste week voor de wintersport nog even de sportschool in om je voor te bereiden. Als je echt goed voorbereid van start wilt gaan, begin je ongeveer zes weken en het liefst twee maanden van te voren. Het is belangrijk om op tijd te beginnen om de spieren te laten wennen aan specifieke bewegingen. Stel je eens voor dat je op het laatste moment met enorm spierpijn richting Oostenrijk afreist omdat je veel te zwaar hebt gesquat. Dit wil je niet…

Welke oefeningen zijn goed voor skiën?

Er zijn een aantal mogelijkheden om je goed voor te bereiden. Ik heb dit opgedeeld in drie belangrijke onderdelen:

Stabiliteitsoefeningen

Het is belangrijk om aan je core en algehele mobiliteit te werken door diepliggende spieren te trainen. Hierdoor ben je beter in staat om snel te corrigeren bij balansverstoringen tijdens de afdaling. Goede oefeningen voor je core en stabiliteit zijn:

 • (Diepe) Squat
 • One Leg Squat (ervaren sporter)
 • Plank
 • Leg Extension
 • Hip Thruster / Glute Bridge
 • Lunge
 • Explosiviteitsoefeningen

Verder is belangrijk om aan je explosiviteit en weerstand te werken omdat hiermee je beenspieren sterker worden en je daardoor beter in staat bent om klappen op te vangen. Voorbeelden hiervan zijn plyometrische oefeningen. Volg een intensieve groepsles in een sportschool waarbij je veel explosieve bewegingen moet doen. Of train thuis veel voorwaartse en zijwaartse springoefeningen. Een andere goede oefening ter voorbereiding voor het skiën is parallel springen op twee benen.

Uithoudingsvermogen

Je uithoudingsvermogen is bepalend voor hoe lang jij op de piste kan blijven. Door bijvoorbeeld twee keer per week een half uur flink te fietsen of mountainbiken kom je al een heel eind. Nog beter is het als je dit combineert met een intervaltraining of een Bootcamples bij Oer Sport.nl.

 

Oer-kidsterug naar navigatie menu

Bootcamp voor kinderen

BOOTCAMP VOOR KINDEREN IS

·         Een unieke manier om als ouder en kind samen te sporten

·         Een leuke manier om in aanraking te komen met sport

·         Speels, spannend en effectief – sporten en spelen

·         Leuk en afwisselend en verveelt nooit

·         Buiten in de frisse lucht op een dynamische veelzijdige locatie

·         Gezellig sporten met andere kinderen, maar met persoonlijke aandacht

·         Een leuke snelle manier om fit te worden, zowel fysiek als mentaal

·         Er zijn activiteiten waarbij je intensief samenwerkt (let op Corona)

 

 

Kids-bootcamp is voor alle kinderen vanaf 7 jaar tot 16 jaar die lekker buiten willen sproten en het leuk vinden om in groepsverband uitgedaagd te worden. LET OP!! Het is niet voor watjes. Ouders/verzorgers mogen altijd mee trainen.

Oersport en outdoor-training voor ouderenterug naar navigatie menu

Outdoor-training voor ouderen

Onthoud goed dat je nooit te oud bent om goed voor je lichaam te zorgen! Fitness oefeningen kunnen uitgevoerd worden zolang je jezelf goed voelt, ongeacht je leeftijd.
Een actieve levensstijl helpt je om positief in het leven te staan en profijt te hebben van alle voordelen die fitness, training en beweging met zich mee brengen.

Er zijn verschillende nadelige veranderingen in je lichaam die gepaard gaan met het ouder worden namelijk:

·         Afname van spierkracht en spiermassa.

·         Afname van snelheid en lenigheid.

·         Afname van de capaciteit van hart en bloedvaten.

·         Langzamere stofwisseling.

·         Kleiner reactievermogen.

·         Hoger risico op botontkalking (vooral bij vrouwen in de menopauze)

Door op oudere leeftijd regelmatig te bewegen of fitness oefeningen te doen, kun je alle nadelige veranderingen van je lichaam sterk vertragen! Fitness en training brengen talloze voordelen met zich mee, lees hieronder mee.

Voordelen van fitness en training op oudere leeftijd:

·         Proces van het ouder worden vertraagd.

·         Gelukkiger en gezonder gevoel.

·         Meer zelfvertrouwen en een beter zelfbeeld.

·         Minder stress en spanning.

·         Sterkere spieren, gewrichten, pezen en botten (minder botontkalking)

·         Spieren, pezen en gewrichten worden leniger (minder snel last van stijfheid)

·         Stabieler gewicht (minder kans op overgewicht).

·         Verlaagt de bloeddruk en de rusthartslag.

·         Betere balans en wendbaarheid (minder kans op vallen).

·         Verhoogde weerstand tegen ziekten.

·         Verhoogde levensverwachting.

 

Enkele nadelen van fitness en training op oudere leeftijd:

·         Doordat de gewaarwording van pijn op oudere leeftijd af kan nemen is de kans op overtraining en blessures groter.

·         Veel ouderen hebben last van een hoge bloeddruk. Bij een verkeerde ademhaling kan de bloeddruk nog verder stijgen. Correcte ademhaling: bij optillen gewicht uitademen, bij laten zakken gewicht inademen.

·         Beperking in de beweging door versleten knieën, heupen en andere gewrichten.


Veilig en effectief trainen op oudere leeftijd

1.   Voordat er begonnen word met een outdoor training is het verstandig om een kleine check bij de (sport)arts te doen. Dit geldt zeker voor de beginnende sporter of wanneer er na jaren weer wordt begonnen met trainen.

2.   Begeleiding (door bijvoorbeeld een gediplomeerd sporttrainer) tijdens het trainen is heel erg belangrijk. Deze kan er op toezien of er een juiste trainingstechniek wordt gebruikt, met de juiste weerstand (of gewicht) wordt getraind, er sprake is van een goede ademhaling enz.

3.   Niet ieder persoon op oudere leeftijd is natuurlijk hetzelfde, voor ieder individu zal er maatwerk moeten worden geleverd.

4.   Er moet gezorgd worden voor veel variatie in het trainingsprogramma, dit is niet alleen goed om optimale resultaten te behalen, maar ook om het extra lang vol te houden.

5.   Voor elke sporter maar in het bijzonder voor ouderen en tieners geldt dat de trainingstechniek belangrijker is dan het gewicht waarmee wordt getraind. Een te zwaar gewicht in combinatie met een slechte trainingstechniek bevordert de kans op nare blessures!

6.   Zoals elke sporter moeten ouderen extra goed naar hun lichaam luisteren. Train geen spiergroep(en) wanneer er nog spierpijn aan wordt gevoeld, om overtraining en blessures te voorkomen.

Wanneer krachttraining niet meer beoefend kan worden zijn er nog tal van mogelijkheden om gezond en actief te leven. Denk bijvoorbeeld aan fietsen, wandelen, zwemmen, de trap nemen in plaats van de lift enz.

Personal trainerterug naar navigatie menu

Hoe is dat nu eigenlijk, trainen met een personal trainer?

Vraag jezelf eerst af waarom je met een personal trainer wilt trainen. Omdat je graag professionele begeleiding wilt? Omdat de laatste kilo's er niet af willen? Je graag meer conditie wilt opbouwen of omdat je extra motivatie nodig hebt? Iedereen ervaart het trainen met een personal trainer anders. Belangrijk is dat er wederzijds vertrouwen is en dat je je aan het doel houdt dat jullie samen hebben opgesteld.

Streef je doel na
Voordat je begint te trainen met een fitnesscoach is het belangrijk om vast te stellen welk doel of doelen je wilt bereiken. Op die manier kan de personal trainer je beter begeleiden en een plan van aanpak opstellen. Dit wordt speciaal voor jou op maat gemaakt. Wanneer jij in (kleine) stapjes steeds dichter bij je doel komt is dat niet alleen voor jou een geweldige overwinning, ook de personal trainer wordt hier gelukkig van. Door samen te trainen met een persoonlijke trainer voel je je weer verantwoordelijk voor je lichaam en is het vaak makkelijker om de knop om te zetten.

Blijf volhouden
De meeste mensen het fitnessen niet volhouden is vaak een gebrek aan discipline en motivatie. Na een paar weken zie je nog geen resultaat en de verleiding om weer op de bank te gaan hangen met een zak chips is erg groot. Naast dat een personal trainer ervoor zorgt dat je geen blessures oploopt, gefaseerd traint is hij of zij er ook om jou te motiveren.

Voordelen van trainen met een personal trainer
Verder kijkt een personal trainer ook naar gezondheidsklachten, medicijngebruik, je sportverleden, je woon- en leefsituatie en je voedingspatroon. Kwaliteit en betrouwbaarheid zijn belangrijke factoren wanneer je besluit te gaan trainen met een personal trainer. Een intake gesprek is heel normaal en geeft je een goed beeld van de trainer.

Met een personal trainer bereik je sneller resultaat, krijg je niet alleen fysieke ondersteuning maar ook mentale, zorgt ervoor dat de fitness uitdagend blijft, is deskundig en heeft verstand van zaken.

Trainen met een personal trainer is absoluut geen teken van zwakte. Laat aan iedereen zien dat jij serieus bent en graag je leven een positieve wending wilt geven!

Ski Trainingterug naar navigatie menu

Veilig en goed voorbereid de piste op

Wil je veilig de piste op en skiblessures voorkomen? Zorg dan voor een goede training en voorbereiding. Bouw het stap voor stap op.

Hoe word je SneeuwFit voordat je vertrekt
Wie SneeuwFit is, heeft minder kans op blessures
Een goede conditie en fitheid zijn de basis voor je wintersportplezier. Heb je een goede conditie en sterke, getrainde spieren? Dan ben je ‘SneeuwFit’: het skien gaat beter en je hebt minder kans op skiblessures.

SneeuwFit worden
Wil je je goed voorbereiden op het skien en SneeuwFit op de piste te verschijnen? Dat kan op verschillende manieren.
- Zelf thuis skioefeningen doen om je conditie te verbeteren en je spieren te versterken.
- Meedoen aan speciale SneeuwFit trainingen. 

Wat is de beste warming-up voor het skien?

Warming-up skien
Begin het skien altijd met een goede warming-up. Warm je spieren ook weer op na een lange pauze of als je net uit de lift komt. Een goede warming-up verkleint de kans op skiblessures.

Nut warming-up
Een goede warming up vergroot je kracht, snelheid, lenigheid en uithoudingsvermogen. Het maakt je lichaam klaar voor de prestatie die je gaat leveren.

 • Je spieren zijn goed doorbloed en daardoor minder kwetsbaar dan koude, stijve spieren. Zo voorkom je veel blessures.
 • Je stofwisselingsprocessen verlopen sneller. Hierdoor krijgen spieren sneller de energie die ze nodig hebben. Je produceert minder afvalstoffen en hebt daardoor ook minder spierpijn.
 • Je bent gefocust. Met een goede warming-up kom je even tot rust en kun je je beter concentreren op het skien. En dat is een stuk veiliger!


Goede warming-up

 • Maak een looppas op de plaats en doe dit ongeveer 5 minuten. Of loop een paar keer de trap op en af. Begin in een rustig tempo en voer het tempo daarna een beetje op. Zwaai na de warming-up je benen en armen rustig en losjes heen en weer. Daarna kun je gaan skien.
 • Je kunt ook de eerste afdaling als warming-up gebruiken. Neem bijvoorbeeld eerst een blauwe piste en begin met ruime bochten in een rustig tempo. Breng daarna wat variatie aan door verschillende soorten bochten te nemen. Doe dit allemaal ontspannen.

 


Hoe ziet een goede cooling-down eruit?

Cooling-down na het skien
De cooling-down is het omgekeerde van de warming-up. Je lichaam na het skien tot rust brengen, is ook belangrijk. Met een goede cooling-down kan je lichaam zich beter herstellen en voorkom je blessures.

Nut cooling-down
Een cooling-down zorgt voor een goede afvoer van de afvalstoffen uit je spieren. Hiermee voorkom je spierstijfheid en spierpijn door gespannen, vermoeide spieren. Je loopt daardoor minder snel een blessure op.

Goede cooling-down
Na het skien kun je je lichaam tot rust brengen door rustig te lopen op normale schoenen. Wandel in een hele ontspannen looppas en zwaai je armen losjes en rustig heen en weer.

 

Survivalrunterug naar navigatie menu

Strijd tegen de elementen

Je moet ervan houden: ploeteren door de modder, afmattend hardloopwerk en veel uitdagend klim- en klauterwerk met gevaar van een nat pak. Toch is er een groeiend aantal mensen dat graag een survivalrun doet. Als je niet bang bent om vies te worden en wel houdt van een beetje afzien, dan hoor jij daar misschien ook wel bij.

Het wat en waarom van survivalrun
In een strijd tegen de elementen (water, kou, wind) leg je hardlopend een parcours af door akkers, bossen en water. Onderweg kom je veel hindernissen tegen waar flink wat klimwerk voor nodig is. Ook doe je vaak enkele speciale opdrachten zoals houthakken of boogschieten.

Trainingsgroepen en wedstrijdcircuit
De survivalsport heeft een landelijke bond en kent een vele trainingsgroepen. Je kan het hele jaar meedoen aan circa 20 survivalrunwedstrijden. Daarvan tellen ongeveer 8 mee in een wedstrijdcircuit. Je kan individueel, als duo en als groep van vier deelnemen.

Pure sport
Het is een pure sport die niet alleen je atletisch vermogen enorm ontwikkelt, maar ook je mentale weerbaarheid vergroot. Maar pas op, want als dit virus je te pakken krijgt, dan laat het je niet meer los!

Hoe begin je ermee?
Je kunt het beste beginnen bij een officiële survivaltrainingsgroep bij jou in de buurt die is aangesloten bij de Survivalbond Nederland. Je krijgt dan training op een gekeurd parcours en van gediplomeerde trainers, zodat je veilig en slim traint. Het is altijd mogelijk een paar keer op proef mee te doen. De andere deelnemers kunnen dan hun ervaringen met je delen en jij kan zelf bepalen of de sport en de sfeer je aanspreken.

Wat heb je nodig?
Een loopbroek die isoleert en een goede pasvorm heeft is belangrijk. Want niks is zo vervelend als een broek die op je knieën hangt als je uit een sloot komt. Verder zijn goede schoenen met grove noppen heel belangrijk. De modder valt er dan uit tijdens het lopen. De noppen geven je ook meer grip op bijvoorbeeld schuine slootkanten.

Trainingsmogelijkheden
In Zelhem kan je voor kennismaking met de sport en training terecht bij Survival vereniging Jan In T Touw. Meer informatie over survivalrun en trainingsmogelijkheden in andere regio's vind je op de site van de Survivalbond Nederland.

Tarieventerug naar navigatie menu

Bootcamptraining

Losse les € 7,00

Abonnement € 25,00

10-Strippenkaart €60,00

Trailrunningterug naar navigatie menu

Genieten van off-road hardlopen

Steeds meer mensen doen aan trailrunning. Dat kun je het beste omschrijven als off-road hardlopen. Trailrunners maken gebruik van mountainbike- en wandelroutes en andere zelfontdekte paden en paadjes door de natuur. Trailrunning is een belangrijk onderdeel van de OER-sport-Sportevents en -trainingen. Een goede reden om er eens wat meer over te vertellen!

Waarom trailrunning?

Minder belasting
Je loopt op onverharde ondergrond. Dat zorgt voor meer variatie in de belasting van de spieren en gewrichten. Daarmee heb je minder snel last van (knie)blessures waar hardlopers op de verharde weg vaak last van hebben. Als je extreme hoogteverschillen overbrugt, wordt dit trouwens weer een ander verhaal.

Meer afwisseling
Het is afwisselender. Daardoor ben je geconcentreerd en meer bezig met het hardlopen zelf en je omgeving. Zo moet je vooruit kijken, letten op de ondergrond en je ritme aanpassen aan klimmen en dalen. En genieten natuurlijk. Genieten van de natuur Onverharde paden (trails) voeren je vaak door de mooiste natuurgebieden. Dat is op zich al genieten. Nog mooier is dat je nieuwe gebieden ontdekt waar je normaal misschien wel nooit zou komen. En, wild spotten geeft deze tak van sport nog een extra dimensie!

Hoe begin je met trailrunning?

Geschikt terrein onder begeleiding verkennen
Zoek een eerst geschikte plek waar je off-road kunt lopen. Dat kan op vele plaatsen in Nederland. Begin het liefst onder begeleiding van iemand die het gebied kent. Zo leer je het zelf ook goed kennen. Tegelijk bouw je wat gevoel op voor oneffen terrein. Gaandeweg kun je heuvels opzoeken om klimmen en dalen te oefenen.

Eventueel training onder begeleiding
Als je weinig ervaring hebt, kan het verstandig en prettig zijn eerst een training onder deskundige begeleiding te volgen. Zo zijn er:

Oefenen met verschillende ondergrond en ritme
Het plezier zit in de afwisseling, het genieten van de mooie bossen en de rust in de omgeving. Maar je moet wel alert zijn, goed op de ondergrond letten en je ritme en techniek afstemmen op het klimmen en dalen. Als dat eenmaal lekker gaat, zoek je ook wat smallere, steilere en langere paden op.

Laat je ambitie los
Denk niet ‘ik ga zoveel kilometer lopen’, maar: ‘ik wil lekker een uur of anderhalf uur het bos in’. Je neemt je eigen drinken en wat te eten mee en misschien een kaart. Als dat je goed bevalt, ben je misschien wel toe aan de volgende stap.

Ga op onderzoek uit
Nadat je wat meer getraind bent, kun je nieuwe gebieden gaan uitzoeken.

 • Lees of bekijk filmpjes over ervaringen van anderen.
 • Neem je loopschoenen mee op vakantie en probeer daar een mooie route te lopen.
 • Of schrijf je in voor een (lokale) trail. In de Benelux kun je elke twee weken wel een leuke trail lopen.
 • In Duitsland zijn net over de grens ook uitdagende gebieden op nog geen 2,5 uur rijden.
 • Aankondigingen van spontaan georganiseerde trails vind je op het forum van Mudsweattrails.

Meer weten over trailrunning vraag je OER-Sport trainer.
© 2015-2024 Kiril Tijsma